Cursuri pentru formare profesionala

Formare profesionala

Programul de formare propus în cadrul proiectului este de specializare „Antreprenor în economia socială”-Cod COR 112032 (acreditat ANC) care va fi furnizat GRATUIT pentru 132 de persoane cu min. studii medii din Regiunea Centru, din mediul rural.

Pachetul formativ al cursului este compus din: suport de curs, prezentări ppt/video, exerciții, studii de caz, aplicații practice, fise de lucru si documentare, teste de evaluare pe parcurs si finale.

În vederea implementării activității de formare profesionala la un înalt nivel de calitate în elaborarea materialelor si instrumentelor de curs se va tine cont de principiul egalității de șanse, egalității de gen si a non-discriminării, principiile dezvoltării durabile (temele orizontale, precum si temele secundare ale Ghidului Specific).

Cursuri acreditate

Cursul de „Antreprenor în economia socială”, este acreditat ANC, pentru 180 de ore de formare si va furniza participanților noțiuni esențiale despre întreprinderea socială, ce înseamnă sa fii antreprenor în economia socială si în ce constă activitatea antreprenorială, oportunitățile economice si caracteristicile pieței ca element determinant al inițierii si dezvoltării unei întreprinderi sociale, modul de funcționare si managementul întreprinderii Sociale. Pe parcursul cursului vor fi abordate teme precum: legislația românească în domeniul ec. sociale, procedurile de autorizare ale unei unități protejate, managementul unei Întreprinderi Sociale/Întreprindere Socială de Inserție, managementul resurselor umane, marketing si vânzări, management financiar, prezentarea unor modele de afaceri sociale din Romania.

Program flexibil

Constituirea grupelor de cursanți se va efectua în funcție de opțiunile membrilor grupului țintă cu privire la orarul agreat si după evaluarea motivațională de a valorifica cunoștințele obținute în vederea participării la concursul de planuri de afaceri, astfel încât sa fie atinși indicatorii minimi asumați (34 întreprinderi sociale nou înființate în mediul rural).

În vederea asigurării unei prezente optime a membrilor grupului țintă la cursuri, orarul grupelor de formare va fi întocmit cu flexibilitate astfel încât participarea să fie maximă.

Evaluarea cursanților

Cursanții vor fi evaluați de către o Comisie de examinare formată din cate 2 membri selectați de comisia de autorizare AJPIS si 1 membru al furnizorului de formare, iar în urma absolvirii cursurilor, fiecare cursant va obține cate un certificat de absolvire.

Evaluarea cursanților se va desfășura prin 2 probe:

  1. evaluare teoretică prin aplicarea unui test de evaluare a cunoștințelor
  2. evaluare practică prin elaborarea si susținerea unui proiect/plan de afaceri în fata comisiei de evaluare, plan care ulterior va putea fi înscris în competiția de idei de afaceri.

Webinarii online

Complementar cu activitățile de formare antreprenorială, vor fi oferite participanților si workshopuri si dezbateri facilitate în domenii relevante pentru antreprenoriatul social, susținute online. Astfel vor fi organizate a 6 workshop-uri online pe teme de interes pentru participanți, pentru a-i familiariza cu specificul economiei sociale, dar si pentru a le clarifica diverse probleme si problematici

Temele vizate:

  • dezvoltarea de competente organizaționale,
  • competente de comunicare,
  • achiziționarea de cunoștințe de economie circulară,
  • imunizare climatică, DNSH, digitalizare,
  • îmbătrânire activă, non-discriminare şi tratament egal,
  • marketing social.

Aceste workshop-uri, cu durata de o zi, adresate în special GT, implica informarea si conștientizarea persoanelor din GT asupra oportunităților de a dezvolta Întreprinderea Socială utilizând şi ținând cont de aceste aspecte.

La aceste seminarii vom invita si antreprenori să prezinte cursanților diverse modele de organizare, filozofie si abordări personale de business, opțiuni de coaching antreprenorial etc.

Temele vor referi si subiecte precum:

  • metode inovatoare de implicare activă a membrilor comunității în operațiunile sprijinite;
  • metode inovatoare de combatere a discriminării;
  • metode inovatoare de organizare a muncii, inclusiv in vederea inserției profesionale a persoanelor defavorizate;
  • activități si inițiative care vizează promovarea egalității de șanse, nediscriminarea etc.

Participanții care au absolvit cursurile de formare vor primi un stimulent de 5 lei/oră x 180 ore pentru perioada derulării cursului de formare – specializarea “Antreprenor in economia sociala”, astfel aceștia urmând sa primească la final suma de 900 lei.

Economia Socială

Economia socială, denumită informal și cel de-al treilea sector, este definită ca fiind ansamblul activităților private cu caracter economic și social, servind interesul general, interesele unei colectivității şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin:

Economia socială are la bază inițiativa privată, voluntară şi solidară, cu un grad ridicat de autonomie şi responsabilitate, precum şi distribuirea limitată a profitului sau excedentului, după caz, către asociați sau membri.

În România, cadrul legal al economiei sociale este reprezentat de Legea nr. 219/2015 privind economia socială ale cărei prevederi se aplică conform Normelor metodologice (Hotărârea nr. 585/2016).

Economia socială se bazează pe următoarele principii:

  1. prioritate acordată individului și obiectivelor sociale față de creșterea profitului;
  2. solidaritate și responsabilitate colectivă;
  3. convergența dintre interesele membrilor asociați şi interesul general şi/sau interesele unei colectivității;
  4. control democratic al membrilor, exercitat asupra activităților desfășurate;
  5. caracter voluntar şi liber al asocierii în formele de organizare specifice domeniului economiei sociale;
  6. personalitate juridică distinctă, autonomie de gestiune şi independență față de autoritățile publice;
  7. alocarea celei mai mari părți a profitului/excedentului financiar pentru atingerea obiectivelor de interes general, ale unei colectivității sau în interesul personal nepatrimonial al membrilor.

Economia socială se regăsește în toate domeniile unei economii și sub mai multe forme juridice, cum ar fi:

Descriere și beneficiile economiei sociale

Obiectivul principal al economiei sociale nu este profitul, așa cum se întâmplă în cazul economiei de piață, ci îmbunătățirea condițiilor de viață și oferirea de noi oportunități pentru persoanele vulnerabile sau pentru membrii comunității care nu au acces la suficiente resurse pentru a se dezvolta.

Economia socială contribuie la dezvoltarea comunităților locale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil, prevăzut de prezenta lege, în activități cu caracter social şi/sau activități economice, facilitând accesul acestora la resursele şi serviciile comunității.

Întreprindere socială - orice persoană juridică de drept privat care desfășoară activități în domeniul economiei sociale, care deține un atestat de întreprindere socială şi respectă principiile economiei sociale.

Statutul de întreprindere socială se recunoaște prin acordarea unui atestat de întreprindere socială. Atestatul certifică scopul social al întreprinderii sociale și conformarea acesteia la cele 8 principii ale economiei sociale.

Economia socială are la bază inițiativa privată, voluntară şi solidară, cu un grad ridicat de autonomie şi responsabilitate, precum şi distribuirea limitată a profitului sau excedentului, după caz, către asociați sau membri. Aceasta contribuie la dezvoltarea comunităților locale, crearea de locuri de muncă, implicarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil prevăzut de lege, în activități cu caracter social şi/sau activități economice, facilitând accesul acestora la resursele şi serviciile comunității.