Proiect 101785

Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei

Obiectivul general al proiectului este reprezentat de Dezvoltarea și furnizarea de servicii integrate pentru un număr de peste 455 de persoane din comunități marginalizate de pe raza comunelor Geaca si Cornesti, judetul Cluj, în vederea diminuării numărului de persoane aflate in risc de sărăcie și excluziune socială.

Proiectul are ca obiectiv general reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate din comunele Geaca și Cornești, prin furnizarea de servicii integrate vizând toate domeniile vieții, inclusiv domeniul educației, domeniul ocupării forței de muncă, domeniul dezvoltării și furnizării de servicii medicale, sociale, medico-sociale, domeniul îmbunătățirii condițiilor de locuit, domeniul acordării de asistența juridică pentru reglementări acte, respectiv domeniul promovării identității comunitare.

La început, a fost o idee! Apoi, ne-am întâlnit și a devenit un proiect, prin care locuitorii comunităților Geaca și Conești, din județul Cluj puteau beneficia de programe diverse. Puteau participa la activități integrate în domenii precum: educație, formare profesională și ocupare, antreprenoriat, servicii sociale, medicale și socio-medicale, de asistență juridică ori puteau beneficia de măsuri pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit.

Fiind un proiect adresat comunităților marginalizate, noi, cei de la Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, ne-am dorit foarte mult de la acesta și am crezut în ceea ce ne-am propus. Am început acest proiect cu credința că putem diminua numărul de persoane aflate în risc de sărăcie, din cele două comunități.

”Știam de la început că putem realiza acest obiectiv doar cu ajutorul partenerilor noștri, deoarece aveam nevoie de mai multe voci care să dea încredere și sens muncii oamenilor care au făcut lucrurile să se întâmple.” Márton Balogh, Director, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.

Prin intermediul acestor 5 parteneri: Comunele Cornești și Geaca, Fundația Creștină Diakonia, Școala Geaca, Asociația Centrul pentru o Societate Durabilă, am oferit acces la resurse educaționale, financiare, materiale, acces la expertiză în domeniile antreprenoriatului, medierii, formării profesionale, am alinat cu serviciile de îngrijire la domiciliu ori am descris progresul și unde se poate ajunge prin dezvoltare comunitară.

Partenerii noștri sunt cunoscuți de oamenii din comunități, nu neapărat după numele organizației pe care o reprezintă, ci după prenume: Maria, Irina, Ioana – UAT Cornești, Georgeta, Adriana – UAT Geaca, Mihaela, Tunde, Melinda, Anna, Ildiko, Timea, Hajnalka, Norbert – Fundația Diakonia, Alexandra, Mariann, Alina, Paul, Andreea, Silvana, Daniela – Fundația Civitas.

Aceștia sunt colegii nostri și sunt doar câțiva dintre cei care ne-au adus de pe teren cele mai frumoase povești despre pașii importanți pe care i-au făcut în fiecare zi, cu fiecare om în parte. În spatele acestora sunt aproximativ 40 de persoane care au lucrat pentru a avea, acum, la final de proiect, exemple atât de pozitive.”, Simona Bartiș, manager proiect Măsuri integrate pentru comunități marginalizate din Câmpia Transilvaniei, proiect finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 4.2. 101785.

Cu ajutorul echipelor de proiect, peste 60 de copii au beneficiat de cărți, jucării, materiale educaționale, atenție și experiențe zilnice în cadrul programelor de Școală după Școală ori de activități extracurriculare prin participarea la HUB-urile educaționale. Peste 60 de vârstnici și peste 70 de bolnavi au fost vizitați constant și au beneficiat de sprijin, îngrijire și tratament socio-medical la domiciliu în satele aparținătoare. Peste 150 de persoane au înțeles însemnătatea participării la cursurile de electrician, patiser, coafor, agent de pază, lucrător în construcții, ajutor bucătar, chiar și de limba engleză,  competențe antreprenoriale și competențe informatice. Prin activitatea de consiliere și mentorat, au fost înființate 11 afaceri locale mici, care sperăm că sunt doar dovada încrederii că se poate și că vor inspira și alți antreprenori locali să deschidă afaceri, care să treacă testul primilor ani de activitate.

Acum, după 42 de luni, vorbim despre calitatea vieții și despre ceea ce dorim să rămână în comunități, despre mai multă implicare, despre lideri locali care pot face diferența și despre parteneriatul cu oamenii. Vă mulțumim!